Gratis Consult    Ervaren Chirurg    Altijd Bereikbaar 

365 dagen per jaar van 8 tot 20 bereikbaar!
    020 305 00 30

Lipofilling

Wat is lipofilling

Wat is lipofilling?

Een lipofilling is een techniek waarbij lichaamseigen vet (dat met liposuctie is verkregen) op een andere plek in het lichaam wordt geïnjecteerd.   Het overtollige vet van liposuctie is geschikt om, na opwerken ergens anders extra volume te creëren. Veel voorkomende regio’s voor lipofilling zijn het gelaat, de borsten en de billen maar ook bijvoorbeeld het opvullen van een deuk onder een litteken behoort tot de mogelijkheden.

‘Lipofilling’  is een volwassen techniek

Lipofilling is lange tijd niet of nauwelijks uitgevoerd. Vet heeft de neiging om in het lichaam opgenomen te worden. De resultaten waren hierdoor niet voorspelbaar en niet blijvend. De laatste 20 jaar heeft men veel vooruitgang geboekt en wordt de techniek vanaf midden jaren 90 als een betrouwbare techniek beschouwd.

Hoe werkt het?

In principe halen we lichaamseigen vetcellen uit de vetopslag van de patiënt. Lipofilling kan dienen om ‘tekorten’ in lichaamsweefsel op te vullen. Dit kan gaan om natuurlijke plooien of deuken of om tekorten  die veroorzaakt zijn door letsel. Ook kan het de wens zijn bepaalde gebieden te accentueren (borsten, billen)

Grofweg passen we lipofilling toe om twee redenen:

1.      Esthestiek

Lipofilling is een techniek die bijvoorbeeld effectief kan zijn voor het:

  • vullen van bepaalde type (diepe) rimpels, met name in het gelaat.
  • herstellen van de ‘volheid’ van een vermagerd gezicht.
  • Verkrijgen van een meer evenwichtig resultaat na een nek- of facelift. Lipofilling kan in aanvulling een nog mooier resultaat opleveren.
  • Accentueren van bepaalde gebieden (borsten, billen)

2.      Reconstructie

Als Plastisch Chirurg heb ik lipofilling vaak ingezet bij hersteloperaties. Bijvoorbeeld bij vrouwen die een borstamputatie of borst besparende operatie hebben ondergaan. Lipofilling is een zeer interessante ingreep voor deze groep vrouwen en kan bovendien een mooi alternatief zijn voor een borstvergroting door middel van implantaten.

Daarnaast kan lipofilling een uitkomst zijn in de volgende situaties:

  • Vulling van een ‘lege zone’ als gevolg van een blessure.
  • Correctie van onregelmatigheid na een onbevredigende liposuctie.
  • Vulling van ‘lege gebieden’ als gevolg van een borstamputatie of borst besparende operatie

Alleen bevoegde en gekwalificeerde plastisch chirurgen kunnen en mogen deze techniek uitvoeren. Hou dit in gedachten. Het is een ingreep die in een volledig veilige chirurgische omgeving moet worden uitgevoerd. Lipofilling is één van mijn specialismen en ik voer deze ingreep uit in de zeer geavanceerde operatiekamers van Boerhaave Medisch Centrum.

Lipofilling: Geschikt voor u?

Ben ik een goede kandidaat voor Lipofilling?

De meeste volwassenen zijn geschikt voor plastische chirurgie. Waaraan een ideale kandidaat voldoet ? Bekijk mijn ideale kandidaat voor plastische chirurgie hier.  Lipofilling kan een verrassend alternatief zijn voor andere ingrepen zoals een borstvergroting.  De meeste kandidaten weten niet dat lipofilling een goede oplossing kan zijn voor hun probleem.

Lipofilling na borst besparende operatie

Als Plastisch Chirurg heb ik lipofilling vaak ingezet bij hersteloperaties, bijvoorbeeld bij vrouwen die een borstamputatie of borst besparende operatie hebben ondergaan. Lipofilling is een zeer interessante ingreep voor deze groep vrouwen omdat het niet alleen herstel van volume geeft maar ook het weefsel, dat vaak hard en stug is geworden door de bestraling, verbetert en versoepelt. De hoeveelheid ingebracht vetweefsel compenseert op natuurlijke wijze het tekort aan volume dat door de voorgaande operatie is ontstaan waardoor er een betere symmetrie tussen de borsten ontstaat.

Lipofilling een goede oplossing voor u?

Uiteraard zijn er ook beperkingen aan deze ingreep. Ik heb de voor- en nadelen voor u op een rijtje gezet. Tijdens het consult zal ik uw persoonlijke situatie beoordelen en met u bespreken wat bij u de oorzaak is, welke behandeling het beste resultaat geeft, wat er redelijkerwijs bereikt kan worden maar ook wat de beperkingen zijn.

Het lipofilling consult

Het lipofilling consult

Een lipofilling is vaak een alternatief voor andere behandelmethodes. U zult misschien zelf niet gedacht hebben aan een lipofilling. Het kan zijn dat het tijdens een consult blijkt dat een lipofilling de beste oplossing is voor uw probleem.

Tijdens het consult zal ik alle voor- en nadelen van deze techniek met u bespreken. Ook zal ik veel vragen stellen om een goed beeld te krijgen van uw wens en situatie. Dit is noodzakelijk om te bepalen of u een geschikte kandidaat bent.

Het is daarnaast ook belangrijk om de locaties van transplantatie te onderzoeken. Zowel de plek waar het vet wordt weggehaald als waar het weer wordt geïnjecteerd. Vet kunnen we verwijderen uit de buik, billen, dijen enzovoort. Het is belangrijk om daar de hoeveelheid onderhuids vet te beoordelen. Het weefsel op deze locaties moet geschikt en voldoende zijn voor lipofilling.

Het is goed om te weten dat de opname van geïnjecteerd vet in het lichaam niet altijd voorspelbaar is. Vet kan oplossen tot een aantal maanden na de ingreep. Dit kan zorgen voor de afname van het volume. Soms zijn daarom meerdere ingrepen nodig om het gewenste eindresultaat te bereiken, afhankelijk van de gewenste volume toename.

Voor een goed eindresultaat is een gezonde leefstijl een voordeel. Roken kan negatief zijn voor het eindresultaat. Nicotine beïnvloedt de aanmaak van nieuwe bloedvaten negatief. De kans op acceptatie van het nieuwe ‘vet’ is daarmee kleiner. Andere leefregels zal ik met u bespreken tijdens het consult.

Voordelen van Lipofilling

Voordelen Lipofilling

Het vet is van uzelf

Het belangrijkste voordeel van de lipofilling techniek is dat gebruikte vet lichaamseigen is. Daardoor kan er geen afstoting optreden. Wel is het zo dat niet al het teruggeplaatste vet overleeft. Gemiddeld zal 1/3 tot de helft van de vetcellen oplossen en verdwijnen.

Na de transplantatie van het vet naar de nieuwe positie, ontstaat een soort evenwicht met de omliggende cellen. Het omliggende weefsel zal vervolgens vergroeien met het geïmplanteerde weefsel.  Dit proces verloopt beter met lichaamseigen vetweefsel.

Het is een gerichte en precieze  ingreep

Door het gebruik van kleine naalden ( cannules) kan vetweefsel zeer  specifiek en gericht worden verplaatst. Zowel het verwijderen als het terugplaatsen gebeurt zeer gericht. Het verwijderde weefsel is semi-vloeibaar en is daarom ook zeer geschikt als ‘ filler’ .

Kleine kans op complicaties

De incisies van liposuctie en lipofilling zijn zeer klein. Littekens zijn achteraf minimaal en nauwelijks zichtbaar. De pijn bij het te behandelen gebied is relatief klein. De meeste pijn ervaren mensen op de plek waar het weefsel is weggehaald. De liposuctie kan daar soms blauwe plekken veroorzaken. De pijn bij het gebied dat gevuld is, is vaak zeer beperkt. Vaak adviseren we om speciale drukkleding te dragen na de operatie. Dit kan het aantal blauwe plekken verminderen en voorkomt overmatige zwelling en daardoor afstoten van het vet.

Vetweefsel is toegankelijk

Vetweefsel ligt vaak net onder de huid. Via kleine gaatjes zuigen we dit eenvoudig weg. Bovendien is vetweefsel aanwezig op meerdere lichaamsdelen. De buik, de binnenkant van de knieën, de bovenbenen en billen zijn vaak geschikt.

Mogelijk weefselverbetering

Enkele wetenschappelijke artikelen beschrijven een verbetering van de kwaliteit van het weefsel bij deze behandeling (lipofilling). Het lijkt erop dat het inbrengen van vetweefsel de huid kan verjongen of soms zelfs genezen. Er zijn stamcellen (ADSC’s)  in aanwezig die stoffen afscheiden die onder andere de bloedtoevoer stimuleren.

Nadelen van Lipofilling

Nadelen Lipofilling

Eén ingreep is niet altijd genoeg

Het is niet zeker dat het eindresultaat na één behandeling is bereikt. Soms zijn meerdere behandelingen nodig. De onzekere factor is de snelheid van vetopname in het lichaam.

Eindresultaat is afhankelijk van leefstijl

Bepaalde leefstijlen kunnen bepalend zijn voor het eindresultaat. De hoeveelheid vetcellen die na de injectie alsnog oplossen en verdwijnen kan variëren van 20 tot 80%.  Belangrijke factoren zijn voeding, algemene conditie, leeftijd en bijvoorbeeld het gebruik van medicatie. Roken is  vanzelfsprekend een negatieve factor.

Vorming van Cysten

In enkele gevallen treedt cystevorming op na een lipofilling. In dat geval hebben een aantal vetcellen de transplantatie niet overleefd en klonteren samen in een holte. Deze cysten bevat een olie achtige substantie en kunnen bijvoorbeeld door massage worden verwijderd.
Bovengenoemde zaken zijn risico’s die ieder behandeld arts moet vermelden. De kans op complicaties is bijzonder klein mits uitgevoerd door een ervaren chirurg. In dat geval is lipofilling een veilige en effectieve procedure.

Opname en anesthesie

Opname en Typen Verdoving

In de meeste gevallen vindt lipofilling plaats onder algehele anesthesie tenzij het een klein gebied betreft. Het type verdoving gebeurt altijd in overleg met u en de anesthesioloog.

Een lipofilling kunnen we meestal in dagbehandeling uitvoeren tenzij de ingreep, en met name de liposuctie, zeer uitgebreid is. Wij vangen u op in de dagopname en u kunt dezelfde dag weer naar huis.

Hoe gaat een lipfilling in zijn werk?

Hoe gaat een lipofilling in zijn werk?

Lipofilling is een soort van vetweefsel transplantatie. De uitvoering omvat drie fasen:

  1. Het afnemen van vetweefsel van een geschikte donorlocatie (liposuctie)
  2. Het zuiveren van het afgenomen vetweefsel door middel van centrifugeren.
  3. Het injecteren van het gezuiverde vetweefsel op een nieuwe locatie.

Het is mogelijk om lipofilling bij herhaling uit te voeren. Indien nodig kan dit vanaf drie tot zes maanden na de eerste ingreep.

Hoe gaat de ingreep in zijn werk?

Hoe gaat de ingreep in zijn werk?

Iedere chirurg heeft een eigen techniek. Het verfijnen van deze techniek vindt continue plaats. Toch zijn enkele fundamentele stappen van belang.

  • Zorgvuldig vaststellen van gebieden waar we het vetweefsel weghalen en terugplaatsen en het aftekenen van deze gebieden.
  • Het oogsten van vetweefsel gebeurt via een kleine incisie, die meestal verborgen is in een natuurlijke huidplooi
  • Om het vetweefsel weg te zuigen gebruik ik kleine naalden ( cannules) en liposuctie apparatuur
  • Meestal kiezen we voor gebieden waar een substantiële vetreserve aanwezig is.
  • Het vetweefsel gaat in een centrifuge om de juiste vetcellen over te houden voor de lipofilling.
  • Het injecteren van het vetweefsel gebeurt door middel van 1mm incisies en daarbij behorende micro-canules ( holle naalden).
  • Kleine deeltjes vetweefsel injecteer ik opnieuw op verschillende diepten van het weefsel in kleine kanaaltjes, alsook in verschillende richtingen. Dit vergroot het oppervlak waarmee de geïnjecteerde cellen in contact komen met het bestaande weefsel. De kans op acceptatie van de vetcellen is dan groter.
  • De duur van een ingreep verschilt uiteraard naar gelang de locatie en omvang van het te behandelen gebied.
  • In de regel kan een behandeling variëren van 30 minuten tot 3 uur.

 

Voor- Na Foto’s

 

Gerelateerde behandelingen:
Lees ook:
Bekijk de animatie:
Prijs:
v.a. € 2.200,-
Anesthesie:
Lokale Verdoving
Verblijf:
Met overnachting
Operatieduur:
1 - 3 uur
Hersteltijd:
7 - 14 dagen
Maak een Afspraak
Laden....