Gratis Consult    Ervaren Chirurg    Altijd Bereikbaar 

365 dagen per jaar van 8 tot 20 bereikbaar!
    020 305 00 30

Brandwonden een groot probleem

Inmiddels al ver over de helft van de missie. Veel brandwonden geopereerd, dat blijft een groot probleem. Iedereen kookt op open vuur, tevens de verwarming in de winter, en de kinderen dartelen daar gewoon omheen. Dat vraagt natuurlijk om problemen…

En aangezien medische hulp niet of nauwelijks beschikbaar is laat men de brandwonden gewoon genezen, terwijl in Nederland de brandwondencentra vroeg ingrijpen en daarmee problemen als contracturen voorkomen. Dat levert bij de nieuwkomers in de missie nogal wat frustratie op, dat deze mensen de pech hebben hier geboren te worden en daardoor levenslang met de gevolgen daarvan geconfronteerd te worden.

schuringa bangladesh_2_nov_ingreep

Meest schrijnende voorbeeld was een volwassen man die nauwelijks zijn geld kon verdienen omdat hij door contracturen in zijn knieholtes, veroorzaakt door brandwonden, niet kon staan of lopen en zich zittend en kruipend moest verplaatsen. Na de operatie kon een been volledig gestrekt worden en het ander goeddeels. Na de verbandwissel heeft hij zijn eerste stappen in vele jaren gezet en kan hij met de juiste begeleiding weer een volwaardig leven gaan leiden.

Een dag later een volwassen man met een dubbelzijdige lipspleet geopereerd die nooit eerder ergens geopereerd kon worden. Na de ingreep ziet hij er weer sociaal acceptabel uit (best een knappe vent volgens de dames) en kan hij daardoor beter functioneren. De lach op het gezicht van zijn vrouw kon niet groter zijn (Julia Roberts is er niets bij!)…..

 

Geef een reactie