Gratis Consult    Ervaren Chirurg    Altijd Bereikbaar 

365 dagen per jaar van 8 tot 20 bereikbaar!
    020 305 00 30

Op weg naar Rhongdonu

Vanochtend op tijd op gestaan zodat we voor vertrek van de Rhongdonu nog een paar verbandwissels konden doen. Gelukkig weer met allemaal goede resultaten! Daarna met het watervliegtuig naar Dhaka, waar we in het begin van de middag in ons hotel aankwamen. Morgen vertrekken we weer naar Nederland…

En dat is dan een mooi moment om de situatie hier met die van thuis te vergelijken, zowel qua werk als prive. Elke persoon zal de accenten anders leggen maar professioneel is wat mij betreft het grootste verschil dat je hier alleen echt met de medische kant van je werk bezig kunt zijn. Geen vergaderingen, geen telefoon, geen spoed en minimale administratie. Focus ten voeten uit! En is het werk klaar dan is het ook echt klaar. Natuurlijk zijn er ook inhoudelijke verschillen, ik doe hier dingen die ik in Nederland niet doe. Deels omdat die daar alleen in gespecialiseerde centra gebeuren (schisis) en deels omdat het daar niet voorkomt in deze vorm (contracturen). Maar het maakt voor mij geen wezenlijk verschil of ik in Bangladesh iemand aan een brandwond help of in NL aan een hangbuik, de mate waarin mensen daar last van hebben hoeft geen verschil te maken.

schuringa bangladesh_6_nov_2

Ik vind het enorm relativerend om te zien met hoe weinig de mensen hier in hun bestaan kunnen voorzien en daar gelukkig mee zijn. Al onze zogenaamde verworvenheden kennen ze niet of nauwelijks. Na 10 dagen Bangladesh realiseer je je dat je de meeste van die zaken prima kunt missen en ze eigenlijk vooral veel energie van je vragen en dat niet terug geven. In Nederland rennen we allemaal in een wieltje rond omdat we denken dat dat zo moet en kijken meewarig neer op die enkeling die de moed heeft eruit te stappen. Pas als je in een omgeving als deze bent zie je hoe idioot hard dat wiel eigenlijk draait en wordt het sluimerende idee dat het helemaal niet goed is zo te leven verder bevestigd. We zouden iets meer de Zuid-Europese manier van leven moeten adapteren, wat minder hard werken, minder stress en meer genieten van de goede dingen van het leven. Kijk eens rond en realiseer je hoe enorm goed we het hebben. Sta af en toe stil, kijk verwonderd en open als een kind om je heen en maak de tijd om daarvan te genieten. Ook als anderen dat niet doen of gek vinden. Zoals een wijs iemand ooit zei: “a comfortzone is a nice and tranquil place but nothing ever grows there …..”

Geef een reactie