Gratis Consult    Ervaren Chirurg    Altijd Bereikbaar 

We zijn op dit moment telefonisch bereikbaar!
    020 305 00 30

Wij zijn gearriveerd!

De reis zit er weer op. Bijna 20 uur reizen en nauwelijks geslapen. Maar met als cadeautje, het laatste stukje met een helicopter. Wat kan je dan prachtig dit mooie land zien! Overal groene rijstvelden, omgeven door bomen en kleine plassen en doorkruist door grote en minder grote rivieren…

Al het water wordt nuttig gebruikt. Of het nu voor de irrigatie van de rijstvelden is, of de kweek van vissen, eenden en ganzen, voor de vele baksteenovens, om in te vissen of voor het vervoer van vee, oogst of mensen. Maar tegelijk is al dat water ook de grootste bedreiging. Aan de ene kant zijn er de rivieren, die regelmatig door het vele smeltwater uit de bergen of overvloedige regelval overstromen en door hun hoge stroomsnelheid rivierkanten en eilandjes afkalven. Aan de andere kant de zeekust, die zo vertakt is dat het bouwen van dijken tegen stormen of orkanen onbegonnen werk is. De kust is ook laag, geen strand maar gewoon een soort kleigrond. Gelukkig heeft elk nadeel zijn voordeel want de orkanen en overstromingen houden al die akkerbouwgrond wel vruchtbaar.

Na aankomst op de boot (de vroegere Rainbow Warrior van Greenpeace) en kennismaking met de staf, wat gegeten en begonnen met screenen. In vier uur tijd hebben we genoeg patiënten gezien om vijf OK-dagen te vullen. Veel kinderen met vergroeiingen van brandwonden en de nodige gespleten lippen en verhemeltes. Er was een brandwondenpatiënt met contracturen in beide knieholtes, waardoor hij zich alleen maar kruipend kan voortbewegen.

Daarna inspectie van de OK en verkoeverkamer. Natuurlijk niet de ruimte die we in Nederland kennen, maar het is te doen. Goed anesthesietoestel  en 4 bedjes op de verkoever. De rest ligt/verblijft aan de wal of op het dek. Reden daarvoor is dat het schip, in tegenstelling tot de andere twee hospitaalboten in het noorden, niet speciaal gebouwd is met minimale diepgang maar zeewaardig is. Het kan dus alleen voor anker bij de kust. De mensen kunnen het schip gemakkelijk per bootje bereiken. Er is geen loopplank naar de kust waar dus ook geen schuurtjes staan waar de patiënten in kunnen verblijven. Het is daarom best druk aan dek …..

Morgen verder screenen en als onze spullen er zijn (al die spullen waren te zwaar voor de helicopter) de OK inrichten en starten met opereren. Eerst slapen ……

Geef een reactie