Gratis Consult    Ervaren Chirurg    Altijd Bereikbaar 

We zijn op dit moment telefonisch bereikbaar!
    020 305 00 30

Improviseren..

Na het ontbijt verder gegaan met screenen. Blijkt dat de sets met instrumenten die we de afgelopen jaren bij elkaar hebben gesprokkeld nog in het Noorden op de boot liggen …..

Duurt anderhalve dag om ze hier te krijgen. Dan maar met wat aanwezig materiaal en de weinige dingen die we bij ons hebben enkele sets samengesteld, zodat we in ieder geval kunnen beginnen. Koffers zijn gearriveerd dus alles uitpakken en organiseren. In de loop van de middag kunnen we dan eindelijk beginnen met opereren. En alsof de duvel ermee speelt ook problemen met het anesthesietoestel zodat we niet verder komen dan twee operaties. Morgen maar een ander toestel gebruiken, gelukkig staat er nog eentje…

Tsja, ook dit hoort erbij. Improviseren en je niet uit het veld laten slaan.

Gelukkig de volgende dag een probleemloze dag en goed door kunnen werken. Daarna nog mensen screenen. Weer veel brandwonden van enkels, knieën, oksels, ellebogen en handen. Inmiddels zit de OK planning zo goed als vol. De komende dagen komen er zeker nog een paar bij. De kleine dingen gebruiken we dan als vulling voor de gaatjes (steriliseren van de dermatoom duurt tenslotte een uur) en de niet functionele zaken vallen af. Hoort bij de keuzes, we gebruiken de beschikbare tijd en middelen waar ze het hardst voor nodig zijn.

Tussen de bedrijven door leiden we de medewerkers van de verkoever en de OK op. Gebrek aan kennis en bedside manners, gecombineerd met gebrekkig engels zijn de grootste struikelblokken. Maar iedereen wil graag leren en beter worden dus de verbetering is over het algemeen direct zichtbaar. Dat blijft het grootste verschil met Afrika, deze positieve grondhouding. Dat is ook voor ons een extra stimulans om zoveel mogelijk kennis en ervaring achter te laten. Waar we dan zelf de volgende keer ook de vruchten van plukken ….

‘S avonds na het immer heerlijke diner met z’n allen discussiëren over hoe het nog beter kan, wat we de volgende keer mee moeten nemen, bijwerken van de OK schema’s en natuurlijk contact met thuis.

Geef een reactie