Gratis Consult    Ervaren Chirurg    Altijd Bereikbaar 

We zijn op dit moment telefonisch bereikbaar!
    020 305 00 30

Missie 5 naar Bangladesh

Mijn 5e missie naar Bangladesh, met operatie-assistente Joke van Leersum van Reinier de Graaf, Maryse de Lat uit de Boerhaave Kliniek en anesthesist Marjos Verbeek, is begonnen. Zondag 14.30 uur vertrokken vanaf Schiphol, bepakt en bezakt met vele extra kilo’s apparatuur en disposables.

Via Dubai aankomst in de hoofdstad Dhaka om 08.00 uur de volgende ochtend. Dan een overstap om naar het hospitaalschip Rondhonu (de voormalige Rainbow Warrior van Greenpeace) te gaan, die in het zuiden ligt aan het grootste eiland Hatiya. Daar zullen we dan meteen beginnen met het op orde brengen van de OK en het screenen van de eerste patiënten, zodat we de volgende dag directkunnen starten met opereren.
Wat op ons zal wachten zijn vele patiënten, meestal kinderen, met gespleten lippen en/of gehemeltes en contracturen (vergroeiingen) van genezen brandwonden.

Via de satellietkliniekjes zijn de kandidaten al enigzins gescreend en geselecteerd, deels gebaseerd op mijn werk van de afgelopen jaren. De meesten zullen onder narcose geopereerd worden. Dit legt een grote druk  op onze anesthesiste, maar ook op wat we allemaal bij ons moeten hebben. Denk dan aan tubes, infuus-systemen, naalden, narcosemiddelen enzovoorts. Met name de behandeling van brandwonden vergt ook veel verbandmateriaal. Zeker als we zelf de eerste verbandwissel bij de huidtransplantaten doen. Gelukkig hebben we ieder 20 kg extra bagagevrijwaring, bovenop de 30 kg standaard. 4 x 50 = 200 kg. Dat lijkt misschien veel maar als je ziet wat we allemaal moeten meenemen dan zitten we zo aan dat quotum.

Zo gauw als we geïnstalleerd zijn volgt, bij de gratie van een werkende internet-verbinding, de volgende update.

Geef een reactie